- Треневски го опишува животот на Евреите во Македонија, долг повеќе од 2000 години, и судбина слична на македонскит народ низ историјата. Прецизно се дадени имињата и бројноста на еврејското население низ историјата, нивниот пат, раселувања и населувања на пошироката територија на Македонија, нивниот живот и работата низ вековите. Посебно се интересни податоците за тоа како значајни личности со еврејско потекло се бореле и придонесувале за слободата на Македонија во подалечното, но и во нашето поблиско минато, соопшти издавачот.

Изданието е двојазично, на македонски и на англиски јазик.

Преводот на англиски е на Ристо Стефов, македонски иселеник од Торонто. /МИА

Датум на објава: понеделник, 12 март 2018 во 13:45
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар