Ќе биде отворена вечер во галеријата „Лола Николау“ во Солун од Мелани Зеферино од Италија, историчар на уметноста и куратор на Биеналето во Фиренца.  Во Скопје ќе биде отворена од 10-ти до 20 март во галеријата „Остен“, каде што исто така воведен збор ќе има Зеферино.

„Остен“ соопшти дека изложбата на Јанкуловски е дел од последните сеопфатни концептуални серии од основни форми насликани на платно. Главните атрибути на делата се минимализмот и мултипликацијата.

Основните форми (круг, квадрат, триаголник) систематски се аплицирани на големи квадратни платна (145 х 145 см и 170 х 170 см) со само една боја - црната.  Сериите се направени со мултипликација на формите во рамките на платното и со мултипликација на платната во големи концептуални дела. 

Датум на објава: четврток, 08 март 2018 во 09:23
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар