Шекспировиот „Отело“ Турски театар-Скопје премиерно го изведе во јануари минатата година. Режисер на претставата е Дејан Пројковски со кого овој ансамбл има неколку соработки почнувајќи од првата („Гилгамеш“) која ја постави пред десетина години.

Според Пројковски, трагедијата „Отело“ е продолжение на лабораторијата за антички театар од неговата претходна претстава во овој театар - „Прометеј“.
- Се работи за театар на движења - шестемина актери играат во вода во мал базен, така што претставата се занимава и со издржливоста на актерското тело, рече Пројковски лани пред премиерата на матичната сцена.

Насловниот лик го игра актерот Џенап Самет. Во актерската екипа се и: Сузан Акбелге, Селпин Карим, Осман Али, Зубејде Али и Неат Али. Кореограф е Олга Панго, музиката е на Горан Трајкоски, сценограф е Татјана Христоска-Блажевска, а костимограф Тања Кларис.

Датум на објава: понеделник, 05 март 2018 во 16:02
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар