Директорот на „Танец“ Стојанче Павловски за МИА вели дека нивната програма пред настапот на „Огнот на Анадолија“  идниот понеделник ќе биде 12 до13 мунути во кои на плејбек ќе изведат неколку ора, меѓу кои „Осоговка“, „Пирин“, „Лазаренки“...

За „Lord of The Dance“, пак, ќе имаат поширока програма и получасовен настап. Тоа е можност, рече, пред двете светски танц атракции да се прикаже македонската играорна традиција.

-  На двете шоуа „Танец“ ќе ја претстави нашата култура, традиција, нашето мајстортство. Како што имаат тие, имаме и ние. Нивните настапи се помодернизирани. Ние сме малку подруго, се уште се држиме до традицијата, но имаме наши автентични чекори и елементи. Нашиот  фолклор е богат, изјави директорот на националниот ансамбл кој идната година ќе одбележи 70 години постоење.

Со турската танчарска група од Анадолија „Танец“ ќе настапи првпат, а со танчарите на „лордот“  Мајкл Флетли веќе има искуство од нивното гостување пред десет години. Оваа година „Lord of The Dance“ во Скопје ќе се претстави со ново шоу - „Опасни игри“. 

Датум на објава: понеделник, 05 март 2018 во 13:10
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар