Митревска дипломирала на Одделот за музичка теорија и педагогија на Факултетот за музичка уметност во Скопје во 2008 и продолжила во Виена на Универзитетот за музика и изведувачки уметности каде дипломирала - најпрвин хорско диригирање, а потоа и оркестарско диригирање заедно со престижниот Виенски камерен оркестар. За време на студиите активно работела како диригент на неколку хорови во Виена и го основала ансамблот „Глезум” со кој во 2013 ги изведува Чичестер псалмите од Леонард Бернштајн.

Уште од почетокот на студиите е редовен член на хорот „Арнолд Шенберг“ каде од 2012 година работи и како асистент на концертните, но и на оперските проекти во Theater an der Wien. Има настапувано во престижни сали, како Musikverein, Wiener Konzerthaus, Suntory Hall, KKL и соработка со диригенти како Николаус Харнонкур, Клаудио Абадо, Бернард Хаитинк, Сајмон Ратл, Рене Јакобс... Во 2014-та ја добила наградата „Ервин Ортнер“ за значајни достигнувања во областа на хорското диригирање во Австрија, а во 2015-та го презела уметничкото раководство на хорската и оркестарска музичка работилница во Хинтершмидинг, Германија.

Македонското деби како диригент Елена Митревска го имаше во 2015 година со Камерниот оркестар на Музичка младина на „Охридско лето“ и на „Скопско лето“. В четврток таа ќе раководи со концертот на кој оркестарот на Македонската филхармонија ќе изведе две дела од Бетовен - Концерт за пијано и оркестар бр. 3 и Увертирата „Леонора“ бр. 3, како и „Арлезијанка“ - свити 1 и 2 од Жорж Бизе.

Дали првпат ќе го водите оркестарот на Македонската филхармонија и како дојде до оваа соработка?

Да, со овој концерт ќе имам можност првпат да соработувам со Македонската филхармонија. Откако ме покани управата, ми ја објасни тематиката и идејата, прифатив со огромно задоволство.

Како средношколка и студент во Македонија бев верна публика на концертите во Домот на Армијата и сега ми е доверена можноста да застанам пред нив и да музицираме заедно во новата концертна сала.

Програмата за концертот на 8 Март е соодветно насловена: „Женски приказни“. Има ли некоја заедничка симболика во трите композиции избрани за настапот?

Апсолутно. Главната симболика за овој ден ја носи увертирата „Леонора“ од Бетовен. Токму оваа (третата) увертира, која ќе ја изведеме на концертот во четврток, успева да ја прераскаже единствената Бетовенова опера „Фиделио“, каде Леонора е хероината која го спасува својот сакан.

Третиот концерт за пијано од Бетовен (исто револуционерен од повеќе аспекти) одговара во тематиката на концертот. За крај ќе изведеме еден колаж од двете свити од сценската музика „Арлезијанка“ од Жорж Бизе. Сигурна сум дека публиката ќе ужива во сите три дела.

Сте соработувале ли претходно со руската пијанистка Олга Шепс која ќе биде солист на вечерта и што може да очекува македонската публика в четврток?

Со Олга Шепс ќе имам чест да соработувам првпат во Скопје. Досега имав можност да слушнам неколку нејзини концерти и снимки на интернет и, според нејзината биографија и искуство, се работи за една исклучително талентирана млада пијанистка на која и претстои голема кариера.

Сите три дела претставуваат една честитка и ода на денот на жената. Мислам дека нема поубав начин да се прослави овој ден, освен со музика.

Диригирањето овде се смета за, главно, машка професија. Зошто избравте да бидете диригент и дали е тешко да се води цел оркестар?

Пред неколку децении и свирењето во оркестар се сметало за машка професија. Меѓутоа времињата се менуваат. Инструменталистки и диригентки постоеле отсекогаш. За жал, сè уште сме во една долга преодна фаза, каде полека, но сигурно се рушат одредени стереотипи. Предиспозициите, квалитетите, љубовта и страста кон диригирањето може да ги поседува секоја личност, без разлика на родот. Тоа го докажуваат диригентките како во светот, така и во Македонија. Јас лично, уште од мала возраст како член на разни хорови во Македонија, имав голема желба да станам хорски диригент. Откако почнав со студиите во Виенскиот музички универзитет, решив да ги завршам двете насоки, хорското и оркестарското диригирање.

Секој диригент треба да биде свесен дека почитта кон секој индивидуалец од еден огромен колектив наречен оркестар е првиот чекор кон успешна соработка. Колку повеќе давате, толку и ќе добиете. Се работи за заемна, прво човечка, па потоа и музичка комуникација. /МИА

Датум на објава: сабота, 03 март 2018 во 09:15
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар