Ќе бидат презентирани реформите во јавните набавки, по што ќе се одржи дискусија на претставници на надлежните институции со бизнис заедницата околу нивните предлози за нацрт-текстот на новиот закон за јавни набавки.

Настанот е дел од проектот на УСАИД „Партнерство за подобра бизнис регулатива“, што го спроведува „ЕПИ ЦЕНТАР Интернационал“ со стопанските комори во државава, во соработка со Министерството за финансии на Република Македонија и Бирото за јавни набавки на РМ.

Најавени се обраќања на министерот за финансии Драган Тевдовски, директорот на Канцеларијата за развој на УСАИД Македонија, Едвард Гонзалес, експертот за европските директиви за јавни набавки, Мариан Лемке од СИГМА и експертот од областа јавни набавки Анета Данева Мострова.

Новиот предлог закон за јавни набавки предвидува значајни промени во насока на надминување на утврдените слабости во системот на јавни набавки, усогласување со  укажувањата и препораките на Европската комисија и подобрување на транспарентноста.

Наместо „најниска цена“ како единствен критериум за јавните набавки како што беше досега, со една од промените предвидени со новиот Предлог закон како критериум за најповолна понуда се поставува „економски најповолната понуда“, односно најдобар однос помеѓу цената и квалитетот - најдобра вредност, или пристап на најголема исплатливост.  /МИА

коментари

остави коментар