Во блокот за преведена поезија во списанието е објавен блок за францускиот сонет, потоа нови препеви на руски од Жерар де Нервал, Шарл Бодлер, Т.С.Елиот и Славе Ѓорѓо Димоски.

Осумнаесет оделни поетски книги на Ѓорѓо се објавени на други јазици, а одделни песни и поетски циклуси преведени се на над триесет јазици. За неговата поезија напишана е едена есеистичка книга, а во Италија одбранет е магистерски труд.

За својата поезија повеќекратно е наградуван во земјава и странство, а меѓу наградите се „Браќа Миладиновци“ на СВП, „Ацо Шопов“, „Сергеј Есенин“, „Гран-при на европската поезија и двапати на охридскато највисоко признание „Св. Климент Охридски, патрон на Охрид“, еднаш за особен придонес во подемот на Охрид и еднаш за животно дело. /МИА

Датум на објава: петок, 29 декември 2017 во 10:57
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар