Севкупните билатерални односи и соработката меѓу двете пријателски земји, информираат од СЕП, од страна на соговорниците беа оценети дека бележат нагорен тренд на развој.

Во рамки на средбата се разговарало и за проектната соработка со НР Кина која се реализира во рамки на договорите за економска и техничка соработка потпишани од 2007 година, кои, оттогаш наваму, се потпишуваат најчесто на годишно ниво, а се однесуваат на областите образование, здравство и комуникации, т.е. мрежно поврзување на државни институции.

Соговорниците констатираа дека до крајот на годината се очекува да се потпише уште еден ваков Договор за економска и техничка соработка за обезбедување помош со кој би се обезбедиле 20 милиони кинески јуани, односно околу 2,5 милиони евра што  би биле наменети за финансирање на проекти за реновирање на училишта, но и други проекти кои би биле утврдени како приоритетни од Владата.

Османи изрази огромна благодарност за севкупната финансиска помош која НР. Кина и ја дава на наша земја и додаде дека и во иднина очекува засилување на оваа соработка, потенцирајќи дека финансиската помош, но и инвестициите кои доаѓаат од НР Кина се добредојдени во Македонија. /МИА

Датум на објава: четврток, 07 декември 2017 во 18:30
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар