Демирташ, кој е во притвор од 4 ноември 2016 година, е обвинет за членство во терористичка организација и може да добие затворска казна во траење од 142 години
. На лидерот на ХДП не му беше дозволено да се појави пред судот поради безбедносни причина, а тој не прифати да учествува во судењето преку видео конференциска врска.

Јавното обвинителство инсистира тој да остане во притвор. Стотици лица се собраа пред судот во Анкара за да му дадат поддршка на Демирташ, за чие судење сметаат дека е политички мотивирано.

Датум на објава: четврток, 07 декември 2017 во 15:40
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар