Одговорот побарајте го во оваа мапа.Поедини јазици се од групата романски и германски јазици, како францускиот, италијанскиот, шпанскиот, шведскиот и норвешкиот, секако се најлесни за учење. За нив ќе ви бидат потребни 23-24 недели учење, односно 575-600 часа.

Германскиот е единствениот јазик што е сместен во втората категорија, бидејќи е нешто потежок (30 недели или 700 часа учење) додека во третата категорија спаѓаат индонезискиот, малезискиот и свахили (36 недели или 900 часа учење).

Македонскиот јазик, како и јазиците на нашите соседи се вбројуваат во четвртата група, за која е потребно 44 недели, односно 1100 часа учење. Во истата група се наоѓаат турскиот, рускиот и грчкиот јазик.

Доколку планирате да учите јапонски, кинески, корејски или арапски јазик, спремете се за 2 години напорна работа или 2200 часа, бидејќи тие се најтешки и спаѓаат во V категорија.


I категорија (23-24 недели или 575-600 часа)

• Африканс
• Дански
• Холандски
• Француски
• Италијански
• Норвешки
• Португалски
• Романски
• Шпански
• Шведски

II категорија (30 недели или 750 часа)

• Германски

III kategorija (36 nedelja ili 900 sati)

• Индонезиски
• Малезиски
• Свахили

IV категорија (44 недели или 1100 часа)

• Албански
• Бенгалски
• Босански
• Бугарски
• Чешки
• Естонски
• Фински
• Грузиски
• Грчки
• Хебрејски
• Хинду
• Хрватски
• Исландски
• Ерменски
• Кмерски
• Летонски
• Литвански
• Унгарски
• Македонски
• Монголски
• Непалски
• Персиски
• Полски
• Руски
• Српски
• Словачки
• Словенски
• Тагалог
• Тајландски
• Турски
• Украински
• Урду
• Узбекистански
• Виетнамски
• Зулу

V категорија (88 недели или 2200 часа)

• Јапонски
• Кинески
• Корејски
• Арапски

Датум на објава: среда, 06 декември 2017 во 13:12
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар