Тој се одрекнал од овоземскиот, удобниот и секојдневниот живот, за да му се посвети на хиндуистичкиот бог Шива.

Мускилите на раката во целост му атрофирале, а ноктите му се огромни и завиени. Сепак, неговиот чин станал симбол на вера, па многу од хиндуистичките монаси се угледуваат на него.

Бхарати истакнува дека положбата на неговата рука претставува постојан поздрав, и тоа го направил поради мир во светот. Тој нагласува дека подигната рака значи протест против насилството.

Шива или Големото божество (Махадева) е едно од трите најголеми божества во Индија и, заедно со Брама и Вишну го  претставува светото тројство (Тримурти) во хиндуизмот.

Големото божество некогаш е претставено како машко, некогаш како женско божество, и може да земе различни форми.

Првобитното божество на огнот, кое го оживува и уништува космосот, се претставува со две лица, од кои едното означува плодност, а другото милост.

Датум на објава: среда, 06 декември 2017 во 11:57
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар