Во  најновото издание на „Само вистина“ дебата за предлог буџетот за 2018-та. Ќе биде ли година на преживување или буџетот носи развој? Според Марјанчо Николов, поранешен пратеник и аналитичарот Александар Талимџиоски, може да се очекува дека проекциите во буџетот ќе се реализираат. Од друга страна, според Николов владата пак мора поагресивно на терен да ги објаснува своите политики и новите мерки.

Во 2018-та не се очекува зголемување на даноците, но и значајно зголемување на инфлаторната спирала, особено не само поради покачување на акцизата. Според двајцата дупката од половина милијарда евра во пензискиот фонд која се пополнува со средства од буџетот, е гаранција за редовна исплата на пензиите.

Според Талимиџиоски пензискиот фонд никогаш нема да крахира. Домашните инвестотори да ги исползуваат поволностите во делот на субвенционирање, вели Николов, зашто тоа е еден од начините да има раст на економијата. За актуелните владини мерки, за задолжувањата, за економскиот амбиент, за стандардот, за платите и пензиите погледнете повеќе во најновото издание на „Само вистина “.

Датум на објава: вторник, 14 ноември 2017 во 20:44
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар