Премиерот Миро Церар, по денешната прва официјална посета на македонски колега Зоран Заев истакна дека напредокот на Македонија на патот на Евроатлантските интеграции  клучни се реформите  и добрите  односи со соседите. Заев очекува Македонија следната година да стане членка на НАТО.

Миро Церар ја пофали Македонија за напорите за запирање на протокот на мигранти од пред  две години, кога реагираше многу одговорно на иницијативата на Словенија за затворање на балканскиот пат и й помогна на Европа, која се соочи со голем хуманитарен предизвик . Словенија е силен поддржувач на Македонија на нејзиниот пат кон евроатлантските интеграции , меѓу другото и преку активна политичка поддршка и помош од словенечки експерти. Според Церар, во интерес на регионот и ЕУ е Македонија да остане стабилна, безбедна и економски напредна  земја. Како што истакна, покрај реформскиот напредок, се потребни и добри односи со соседите.

Зоран Заев објасни дека Македонија се соочува со тешки институционални реформи што ќе обезбедат владеење на правото и забрзување на евроатлантските процеси. Бидејќи проширувањето во моментов не се разгледува во ЕУ, проектите за инфраструктура во регионот и поголемите транспортни врски помеѓу регионот и мобилноста на граѓаните се важни за Македонија. Според него, бугарското и австриското претседателство со ЕУ ќе придонесат за фактот дека Балканот ќе добие поголемо внимание. Заев, исто така, рече дека тие работат во Македонија да се најде  национален консензус за решавање на спорот за името со Грција, за да можат да се придржуваат на преговорите за пристапување следната година.

Словенија е меѓу четирите најголеми земји-инвеститори  во Македонија. На крајот од минатата година, во Македонија се инвестирани 415,5 милиони евра, што претставува пораст од 5% во однос на 2015 година. Трговската активност минатата година изнесуваше 261,9 милиони евра, што претставува зголемување од 11% во однос на претходната година.

Во рамки на развојната соработка помеѓу 2005 и 2016 година, Македонија доби 14 милиони евра  словенечка помош за развој, главно за проекти од областа на заштитата на животната средина и енергетската ефикасност. Церар  е свесен дека образованието е исто така суштински дел од развојот. Во изминатата академска година, дури 720 студенти од Македонија студираа во Словенија под истите услови како словенечките студенти.

Словенечката полиција во Македонија од минатиот  јануари е вклучена  во заштитата на границите со Грција во контекст на европската миграција криза , каде учествувале  20 групи полициски службеници, или вкупно 137 полицајци. Според Заев, Македонија веќе побара продолжување на мисијата за една или половина  година, а Церар го увери дека Словенија ќе им пружи помош на полицајците колку што е потребно.

Датум на објава: понеделник, 13 ноември 2017 во 20:15
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар