Тие во знак на револт во центарот на градот истоварија стотици овци , кои се на удар на се почестите напади од волците  . Овчарите велат дека се во голема финансиска загуба поради тоа што не може да се справат со волците , кои се заштитени со закон.

Само минатата година волците растргнале над 8 000 овци . 

Овчарите се обиделе да си ги заштитат стадата и со кучиња и со огради, но не успеале .

Само во јужната фреанцуска покраина Аверјон има над 800 000 овци , кои се главен извор на приход.  До јули следната година тие имаат право да застрелаат најмногу до 40 волци , иако само зимава имало над 260 напади врз стадата.

Владата најавува дека ќе го разгледува барањето на овчарите за да можат слободно да стрелаат кон волците, кон почетокот на следната година .


Во 30 – тите години од минатиот век , поради ловот , волците во Франција беа речиси истребени . Но , сега се проценува дека во земјата има над 360 волци . 

Датум на објава: понеделник, 09 октомври 2017 во 19:23
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар