Граѓанската иницијатива ,,450 породилно,,  денеска официјално објави  дека успеале да ги соберат 10 те илјади потписи за продолжување на постапката за измена на законот за породилното отсуство да се зголеми ,па така идните мајки 18 месеци по породувањето да можат да остануваат со своите бебиња.

Жените кои го иницираа барањето велат дека до вчера по затворањето на подрачните единици на ДИК добиле податоци дека се собрани 10 100 потписи од граѓани низ цела држава кои ги поддржуваат.

Следниот чекор им е потписите да ги достават до  Собранието и во рок од 30 дена да одлучи по иницијативата. Рокот тече од нареден вторник

Засе3гнати со отсуството се и бизнис секторот. Велат дека ги поддржуваат идните мајки за времетраењето , но не можат да прецизираат колку ќе биде возможно бизнисот да биде незасегнат од 18 месечното отсуство на работничката.

ОД министерството за труд и социјална политика пак децидни:

Мислењето на министерството но и според мислењето на работодавачите кои го искажаа своето мислење на јавната расправа, долго отсуство од работа, може да ги дестимулира работодавачите да вработуваат работнички со семејни обврски и дополнително да ја влоши состојбата со вклучување на младите на пазарот на трудот, а од друга страна да придонесе кон губење на работните навики на работничките коишто го користат отсуството.

Датум на објава: четврток, 05 октомври 2017 во 15:14
Стојне Митева
Обновено во: 15:41

коментари

остави коментар