- На оваа изложба се избрани делата кои прикажуваат како се развивала идејата од почеток досега. Уметноста зборува за светот, каде се појавува идентитетот на светот. Тука има различни дела. Има еден дел каде се занимавам со слики во кои го прикажувам просторот, каде се наоѓа тоа што го гледаме, во кој простор, каде се појавува идентитетот на нештата, рече Демниевска на прес-конференција по повод изложбата.

Посочи дека изложбата е насловена „Метаморфози на линијата“, но, како што појасни, не се мисли само на линијата која е насликана, се мисли и на телефакс проекти, интернет проекти кои ги реализирала со многу учесници, уметници и публика која учествува во тие проекти на настани во исто време по повеќе градови.

- Тоа е друг вид творештво. Постојано правам многу експерименти со материјали. Сликав и на свила, пластика...Ќе има мало изненадување за посетителите на изложбата кое се вика „Мултиверзум на Евгенија и пријателите“, додаде Демниевска.

Евгенија Демниевска е родена во 1946 година. Има дипломирано на Академијата во Белград каде ја завршува магистерската. Оттаму оди на постдипломски студии во Јапонија, каде живее четири-пет години. Се стекнува со диплома магистер по уметност и се запознава со источната филозофија, со сите предизвици на јинг и јанг, на каратето како боречка вештина...Таа веќе 30 години живее во Франција.

Изложбата во Чифте амам ќе трае до 29 октомври./МИА

коментари

остави коментар