Вети јасна перспектива за земјите од Западен Балкан, но не пред 2019-та година, кога завршува овој мандат на Европскиот парламент. Владеењето на правото и фундаменталните европски вредности остануваат приоритет за идните членки.

- Ако сакаме стабилно соседство мораме да им понудиме кредибилна перспектива за проширување на земјите од Западен Балкан. За време на мандатот на Европската комисија нема да има ново проширување зашто условите за прием не се исполнети. Секоја нова земја членка ќе мора во потполност да го воспостави правото и темелните вредности на ЕУ; изјави Жан Клод Јункер, претседател на Европската комисија

Во обраќањето, на кое се осврна на 16-месечните планови на Брисел, Јункер се заложи за проширување на Шенген зоната и за брз прием во неа на Бугарија и Романија. Во однос на напуштањето на Британија на Унијата, тој посочи дека Брисел жали, но оти има поголеми приоритети од Брегзит.

- Ја почитуваме волјата на Британците, но ние се стремиме кон прогрес. Најпосле, Брегзит не е се, тој не е иднината на Европа, рече Јункер

Иднина на Европа, барем во догледно време според Јункер, нема да биде ниту Турција, за која повтори дека со џиновски чекори се оддалечува од унијата. Тој побара од Анкара да ги ослободи новинарите од затвор и да престане со европските челници да ги нарекува фашисти и нацисти.


Датум на објава: среда, 13 септември 2017 во 14:12
Гоце Герасимовски
Обновено во: 14:39

коментари

остави коментар