Со договорот надлежните органи на двете држави реципрочно ги признаваат возачките дозволи на возачите кои управуваат со возила на територијата на едната или другата држава.

Од македонска страна договорот го потпиша министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во присуство на министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, а од страна на БиХ документот го потпиша министерот за комуникации и транспорт Исмир Јуско.
Министерот Спасовски истакна дека потпишувањето на договорот со БиХ е дел од проектот на Министерството за реципрочно признавање и замена на возачките дозволи.

- Веруваме дека овој чекор значително ќе ја подобри соработката меѓу двете држави, имајќи ја предвид блискоста и фактот дека голем број граѓани живеат или транзитираат преку едната или другата држава, рече министерот Спасовски.

Освен со БиХ, досега ваков договор Македонија има потпишано со Италија, Шпанија, Албанија, Црна Гора и Србија, а во тек е процедурата за потпишување на вакви договори со Косово, Турција, Велика Британија и Германија.

Министерот за комуникации и транспорт на Босна и Херцеговина рече дека посетата на Македонија ја доживува како посета кај пријатели, а потпишувањето на денешниот договор го оцени како потврда на добрата соработка и одличните добрососедски односи.


Датум на објава: среда, 13 септември 2017 во 13:30
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 13:31

коментари

остави коментар