Владата за 10 години (2007 до мај 2017 година) потрошила 225 милиони евра за 25 странски компании кои вработиле 20 илјади лица. 

Вработени се 20 илјади лица. Но, тоа не биле новоотворени работни места туку превземени од стопанството. 

„Во однос на вработувањата, не се работело за нови вработувања, туку во најголем дел биле работници преземени од македонското стопанство. Договорите биле склучени во затворен круг, немло документи или критериуми за преговарање, преговарале министри, советници, посредници без критериуми и сите податоци биле тајни. Тајните договори биле склучувани без критериуми, некои добивале повеќе, а некои помалку. Сите овие договори се важечки и Владата ќе ги исполни договорените обврски со сите компании“, рече Бошњаковски.

Странските инвеститори биле ослободени од данок и царини во висина од 69 милиони евра, пари од кои се откажала државата.


Датум на објава: среда, 13 септември 2017 во 11:15
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 11:17

коментари

остави коментар