Претставите годинава ќе  ни нудат поврзување помеѓу минатото и иднината во денешни рамки,огледало на самите себе и општеството вели Благоја Стефановски кој беше задолжен за селекција на 11 претстави од повеќе национални театри од неколку држави кои ќе бидат одиграни годинава.

Министерот за култура Алаѓозовски синоќа беше на свеченото отворање вели дека годинава успеале да одвојат средства од буџетот и да го потпомогнат фестивалот, но се надева дека можеби в година ФКТ ќе се игра и сцената од новиот театар во изградба.


Минатогодишниот лауреат Зијах Соколовиќ оваа година е претседател на жирито. Вели дека има многу и актери кои за нив како комисија ќе биде тешка задача за наградата да замине во вистински раце.

На отворањето на 25 тото издание на Меѓународниот фестивал ,,Ристо Шишков”  беше и претседателот на Владата,  Зоран Заев кој во своето обраќање истакна дека театарот е единствената уметничка форма во која човекот актер му се обраќа на човекот во публиката и затоа театарот не е само сценско раскажување приказни , туку место за средби помеѓу луѓето , актерите и публиката.


На  јубилејното издание на фестивалот беа изложени и сликите од објективот на фотографот Сречко Гунчев кој на својата самостојна изложба ги прикажа миговите низ годините наназад.Датум на објава: сабота, 09 септември 2017 во 12:05
Стојне Митева
Обновено во: 15:04

коментари

остави коментар