Огнените јазици немилосрдно за само неколку минути се симнаа до нивните домови.

Вистинска драма  доцна синоќа се случуваше на излезот на Скопје.

Се интервенираше со десет против пожарни возила, но и самоиницијативно граѓани доаѓа да го гаснат огнот кои поради ветрот се ширеше многу брзо.

Густиот чад создаде дополнителни проблеми за пожарникарите и мештаните, тешко беше да се диши во услови без да се носи некаква заштитна.

Влезот во Кондово беше затворен од полицијата, не дозволуваа  влес поради безбедносни причини, жителите од страв го напуштаа своите живеалишта.

Поради отежнатите услови и пристапноста на теренот во помош била побарана од општина Сарај и град Скопје.

Утринава ситуацијата во Кондово мирна. Дождот го изгасна огнот.

Мештаните за Канал 5 велат раскажуваат како ја минаа ноќта.

Огромната огнена стихија цела вечер бегаше од контрола. Зафатен беше и просторот помеѓу селото и влезот во Скопје кај Ѓорче Петров.

Најстрашен бил периодот од осум до десет часот вечерта, раскажуваа жителите.

Опасноста сега  ја нема. Жителите и куќите се безбедни. Гореше нискостеблеста шума.

Датум на објава: недела, 13 август 2017 во 14:46
Катерина Капкоска
Обновено во: 14:49

коментари

остави коментар