Од вчера попладне цела ноќ до денеска претпладне се водеше вистинска битка со огнената стихија кај манастирот Успение на Пресвета Богородица на Трескавец.

Близу 200 луѓе, кои пожарникари, кои верници и добороволци не дозволија огнот да го загрози манастирскиот комплекс.

Тројца од нив беа задушени од густиот чад и со итна медицинска помош префрлени во прилепската градска болница.

Еден крак од овој пожар се уште е активен.

Според последните информации територијалната против пожарна единица имала над 60 интервенции во последните неколку денови, притоа  пожарите  кај селата Зрзе, Слепче, Никодин и Дрен Смолани  се локализирани, а во мариовско меѓу селата Крушеани и Бонче огнот е ставен  под контрола.

Датум на објава: недела, 13 август 2017 во 14:21
Зоран Момировски
Обновено во: 14:44

коментари

остави коментар