Квартетот „Диотима“ е основан во 1996 година од музичари-лауреати на Националниот конзерваториум за музика во Париз и оттогаш е еден од најбараните ансамбли во светот.

Името на квартетот ги отсликува нивните музички афинитети - оној кон германскиот романтизам (Диотима е лик од новелата „Хиперион“ на Фридрих Холдерлин) и кон современата музика (делото на Луиџи Ноно „За Диотима“).  Иако се познати по нивните читања на современите композитори, како и по соработките со некои од најголемите музички имиња на денешницата како Хелмут Лахенман, Тошио Хосокава, Брајан Фернејхаф  и други, „Диотима“ своите програмски концепти ги комбинира со дела од стандардниот репертоар - особено оние на Равел, Дебиси , Барток, Шуберт, Бетовен, композиторите на Новата виенска школа и Јаначек.

Квартетот настапува на сите европски сцени и фестивали како Берлинската филхармонија, концертните сали во Мадрид, Лондон, Виена, како и во САД, Азија и Јужна Америка,  а во периодот од 2012 до 2016 год. се матичен ансамбл на театарот „Комедија“ во Париз. Тие се добитници на бројни музички награди и признанија, како за нивните настапи, така и за снимените изданија. Во 2016 година одбележаа 20 години од постоењето со ексклузивно ЦД-издание на музиката за квартет на Виенската школа. Во сезоната што следи настапуваат во новата концертна сала во Хамбург, во „Концертгебау“ во Амстердам, во Лондон, Вашингтон, Варшава, Букурешт, како и на турнеи во Велика Британија, Шпанија, Русија, САД, Кореја и Јапонија.

На програмата на концертот со почеток од 20:30 часот се избрани дела за гудачки квартет на Шуберт и Равел, како и Лирска свита на Берг. 

Датум на објава: сабота, 29 јули 2017 во 13:09
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар