Во бројки, тоа изгледа вака: Дубровничко-неретванската жупанија од 2012 до 2015 година ја посетиле во просек секоја година 60.000 туристи повеќе.

Вкупно во тие години жупанијата поради снимањето на „Игра на тронови“ ја посетиле 244.415 туристи повеќе кои оствариле речиси 1.5 милиони ноќевања повеќе (попрецизно 1.441.395)

Гостите кои ја посетиле жупанијата мотивирани од фактот што таму е снимана серијата потрошиле вкупно 126 милиони евра во тој период.

Истражувањето е објавено во Journal of Tourism Reserch, под наслов „Учинокот на филмската индустрија на туризмот: Игра на тронови во Дубровник“.

„Игра на тронови“ во Дубровник почна да се снима во 2011 година во втората сезона. Дубровник е избран како локација за измислениот главен град на седумте кралства, King´s Landing. Богатата и очувана дубровничка културна архитектура одлично се вклопи во средновековниот контекст на серијата поради што снимките на тврдината на Дубровник, Локрум и Ловренец често се појавуваат во серијата.

Датум на објава: среда, 19 јули 2017 во 21:42
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар