Оваа мистериозна планина ја нарекуваат и „острово што лебди“, поради тоа што навистина делува како планина која лебди на работ на светот.
Врвот на планината е стар, според научниците околу две милијарди години.Тој е толку единствен што научниците се уште се обидуваат да го разберат неговиот екосистем.Го споредуваат со Монт Ееверст кој е стар околу 60 милиони години . Инаку оваа древна планина на сите четири страни има стрмни карпи високи околу 400 метри, поради што изгледа како огромна полица од прастар камен.

Датум на објава: петок, 14 јули 2017 во 20:58
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 13:00

коментари

остави коментар