Како што пренесе АФП, партијата на Макрон според првите проценки добила апсолутно мнозинство односно помеѓу 355 и 425 места во парламентот.

Републиканците и нивните сојузници ќе добијат, според проекциите, помеѓу 125 и 133 места.

Социјалистите кои до минатиот месец беа на власт, ќе добијат како што се предвидува помеѓу 45 и 49 места во парламентот.

Вториот круг помина со низок одзив на избирачите.


коментари

остави коментар