Таканаречената коронална дупка претставува област во атмосферата на Сонцето со малку соларен материјал. Поради тоа има пониска температура и изгледа многу потемно  од своето опкружување.

Короналните дупки инаку се видливи само со ултравиолетова светлина, кој обично е невидлива за човечкото око. Но, во овој случај обоена е во розово, за полесно да се забележи контрастот.

Датум на објава: вторник, 13 јуни 2017 во 18:17
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар