Но, најелитниот пасош на светот е патната исправа на Суверениот малтешки воен ред, пасош кој го поседуваат само три лица на светот. Токму поради тоа овој пасош се смета и за најексклузивниот на светот.

Во светот отсекогаш , но и во иднина  ќе постојат само три пасоши на Суверениот малтешки воен ред, или полното име Суверен воен болнички ред Светиот Јован од Ерусалим, од Родос и Малта.

Сопственици на овие три пасоши се  фукнционерите на овој католички ред, големиот мајстор, заменикот на големиот мајстор и канцеларот.
Според „Бизнис инсајдер“ овие пасоши потекнуваат од далечната 1099 година, сите други припадници на овој род  пак морале да ги користат своите патни исправи  од матичните земји.

Инаку, интересно овој воен ред не поседува сопствена земја, откако во 1800 година ја загуби Малта. 

Датум на објава: вторник, 13 јуни 2017 во 12:33
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар