- Тие се поделени во три циклуси, кои својот заеднички именител го имаат во мисловните сондажи нијансирани со префинети лирски рефлекси, соопшти „Дијалог“.
Покрај „Скаменет сон“, Тарапуза е автор на уште две книги за возрасни („Црвено растење“ од 1961 и „Во каменот ден“ од 1965), како и на неколку десетици книги за деца, меѓу кои: „Грејни сонце“, „Полно кајче желби“, „Дамбара думбара“, „Цвет и злато“, „Очиња поточиња“, „Деновирки“, „Седум брода“ и „Облак се поти“.
Тарапуза е добитник на повеќе признанија, меѓу кои: наградата „Ванчо Николески“ на Друштвото на писателите на Македонија за најдобра книга за деца, „Книжевно жезло“ за литературен опус, Змајевата награда, како и наградата на Радио-телевизија Скопје што се доделуваше на Струшките вечери на поезијата. Во 2011 година беа објавени избрани дела на Стојан Тарапуза во три тома. 

Датум на објава: вторник, 13 јуни 2017 во 10:05
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар