Поради тоа овој пасош се смета за најексклузивниот на светот.

На светот секогаш постоеле, а и во иднина ќе постојат само три пасоши на Суверениот малтешки воен ред, чие полно име е Суверен воен болнички ред на Свети Јован од Ерусалим, Родос и Малта.

Тие три пасоши ги поседуваат највисоките функционери во тој католички ред – големиот мајстор, заменикот на големиот мајстор и канцеларот.

Бизнис инсајдер наведува дека пасошите потекнуваат од 1099 година, а сите други припадници на овој ред морале да користат патни исправи од матичните земји.

Интересно е дека овој воен ред не поседува сопствена земја, откако во 1800 година ја изгуби Малта.

Оттогаш нивната „земја“ е сочинета од два вонтериторијални поседи во Рим – резиденцијата на големиот мајстор палатата „Малта“ и вилата „малта“, каде издаваат сопствени поштенски марки, валути и пасоши.

Денеска овој ред дава медицинска помош и организира хуманитарни интервенции по светот.

Се верува дека брои околу 13.500 витези, дами и капелани, 80,000 постојани доброволци и 25.000 вработени.


Датум на објава: понеделник, 12 јуни 2017 во 11:59
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар