На колонијата ќе учествуваат сликарите: Драган Мијац-Бриле и Јакша Чаласан од Црна Гора, Мирослав Живковиќ од Србија, Роман Кисјов од Бугарија и Сергеј Андреевски, Емил Шулајковски, Илија Стојковски, Јасмина Трпевска, Александра Ацеска и Христина Маневска од Македонија.

Сликарите, кои ќе работат во просториите на Библиотеката, ќе бидат инспирирани од песните на Блаже Конески, Славко Јаневски, Ацо Шопов, Гане Тодоровски, Анте Поповски, Петре М. Андреевски, Љубен Ташковски, Петар Т. Бошковски, Јован Котески и Чедо Јакимовски.

На почетокот на колонијата, денеска напладне во библиотеката „Браќа Миладиновци“ ќе биде отворена изложба на цртежи од ученици од основни училишта од Скопје. Завршната свеченост ќе биде на 15 јуни во 20 часот со литературно читање, презентација на создадените дела и настап во живо на позната скопска музичка група во дворот на Библиотеката. /МИА

Датум на објава: понеделник, 12 јуни 2017 во 07:59
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар