Тоа  за руското издание “Известија“ го изјавил шефот на “Здружението Кралството Србија“, кои се и автори на идејата.

Иако локалните политиколози забележуваат дека иницијативата нема големи шанси за успех, самиот факт дека толку многу српски државјани сакаат уставни промени, зборува за незадоволство од овој курс на земјата и желба за зачувување на националниот суверенитет, пишува Труд.

Србија е парламентарна република и затоа измена на уставот е можно, само ако две третини од пратениците во парламентот ја одобрат иницијативата, или пак таа да е поднесена од претседателот или од Владата или од една третина од пратениците во Белград.

Последната можност за измена на основниот закон на Србија е поддршка од страна на 150 илјади гласачи.
 

Датум на објава: вторник, 30 мај 2017 во 22:28
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар