По завршувањето на средбата, посочи, и од страна на СДСМ и од страна на ДУИ до јавноста ќе бидат испратени соопштенија.

Според него, сосема е небитно прашањето за ресорската распределба или персоналната распределба на имиња или ресори по политичките партии.

- Она што е најбитно за Република Македонија, она што е интерес за Република Македонија да ги смениме, односно да воспоставиме принцип на фунцкионирање односно враќање на системот на функционирање во којшто граѓаните Владата ќе ја осеќаат за своја. Доколку остане истиот принцип, или истиот начин или систем на функционирање на власта тогаш се совршено небитни ресорите и персоналните решенија на тие ресори, потенцира Шилегов.

Во врска со тоа до кога очекува да траат разговорите околу формирањето на Влада, тој рече дека очекуваат што е можно поскоро да завршат овие разговори, бидејќи нема да бидат потребни дваесетте дена предвидени со Уставот.

- Ден поскоро формирање на Влада е ден подобро за Република Македонија да избегнеме токму од ваквите штетни и криминални договори коишто гледате дека една власт во заминување ги потпишува, додаде Шилегов.

Одговарајќи на новинарско прашање рече дека ќе разговараат со сите политички партии кои ги дале потписите за добивање на мандат за состав на Влада. Во тие разговори, појасни, ќе бидат дефинирани политичките позиции на секоја партија, во смисла на поддршка на Владата и идна партиципација.

- Дали тоа ќе биде преку ресорно учество или преку политичка поддршка на Владата, тоа ќе биде резултат на тие преговори. Сите партии кои ги имаат дадено потписите за добивање мандатот, ќе бидат дел од разговорите. По завршување на тие разговори, ќе ги дефинираме позициите на тие партии, во однос на владиното мнозинство, рече Шилегов. /МИА


коментари

остави коментар