Ова беше најавено на отворањето на изложбата „Портретите на Светиот Владимир на Балканот“ и промоцијата на монографијата „Светиот Кнез Владимир“ во ресенскиот сарај.

Активностите се дел од соработка во областа на културата помеѓу општина Ресен, црногорската општина Бар и општината Елбасан во Албанија.

,,Покренавме иницијатива општините Бар, Ресен и Елбасан да се спријателат и да соработуваат, а основа на тоа пријателство и соработка е токму патот на Светиот Владимир“ -вели градоначалникот на општина Бар.

Свети Јован Владимир е еден од мачениците и светител на Охридската архиепископија и неговиот култ е негуван уште од неговата смрт.

За науката е многу важно што над 70 портрети на зетот на Цар Самоил, кнезот Јован Владимир се собрани од Грција, Бугарија, Србија, Албанија и Македонија.

Сите тие се дотолку позначајни што се работени во охридската дијацеза, на дебарската уметничка школа.

Тоа е потврда дека култот за Светиот Јован Владимир се обработува во охридскиот црковен центар, а самите портрети се потврда на континуитетот на МПЦ од Самоил до денес, како своевидена особеност на идентитетот на македонскиот народ.


Датум на објава: сабота, 18 март 2017 во 15:34
Анета Шијакова
Обновено во: 15:45

коментари

остави коментар