Таа бројка е речиси двојно поголема во однос на 562.700 луѓе кои поднеле барање за азил во 2014 година.

Од бегалците кои минатата година побарале засолниште во земјите на ЕУ, третина се државјани на Сирија (334.800), додека 183.000 се државјани на Авганистан и 127.000 од Ирак.

Еуростат наведува дека 60 проценти од нив побарале азил во Германија, а потоа следи Италија со 10 отсто.

Најмал интерес меѓу азилантите има за Шведска, Финска, Данска и Унгарија.

Датум на објава: петок, 17 март 2017 во 11:21
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар