Секоја година во чест на празникот на Св. Патрик, се бои реката во зелена боја.

Оваа традиција трае уште од 1961 година.

Еден брод ја истура бојата во реката додека друг брод кој се движи позади него се осигурува дека целата боја ќе се распореди низ целата река, односно ја “меша“ бојата со реката.

Бојата што се истура во реката не е никаква закана за животната средина. Оваа боја се користи во моменти кога треба да се провери дали некоја цевка има некаде пукнатина.

Главната забава за празникот ќе се случи овој петок на 17 март.

Датум на објава: понеделник, 13 март 2017 во 21:32
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 11:55

коментари

остави коментар