Имено, во надалеку познатиот Сарај во центарот на Ресен се планира да се уреди спомен соба посветена на градителот на Сарајот Нијази Бег, со цел ова место да стане уште попривлечно за туристите.

Според досегашните статистики за посетеноста од страна на туристите во моментов најголемо внимание привлекуваат музејските поставки во Куќата на Татарчеви во Ресен кои даваат приказ на најзначајните личности и настани од македонската револуционерна историја.

Музејот на Татарчеви е посетен и од странски и домашни посетители, а се очекува со проширувањето на културната понуда со уредувањето на спомен собата на Нијази бег, бројот на посетители на Преспа да расте и во иднина.

 

Датум на објава: недела, 08 јануари 2017 во 13:45
Анета Шијакова
Обновено во: 15:07

коментари

остави коментар