Канал 5 Телевизија - Мобилна верзија
МЕНИ
ПОЧЕТНА ВЕСТИ СПОРТ ПРОГРАМА ПРОГРАМА 5 + ЕМИСИИ СЕРИИ КОНТАКТ

ПРЕГЛЕД НА НОВОСТИ

петок, 19 мај 2017 во 18:13
img

Пап тестовите несигурни – рак на матката и со негативен наод
Пап тестовите ќе заминат во историјата како дијагностика против ракот на грлото на матката.

ХПВ тестовите се прават на истиот начин со земање на брис од грлото на матката, но имаат попрецизни резултати, објаснува др. Горан Димитров од Клиниката за гинекологија и акушерство.

И на клиниката се прават овие тестови, кај пациентки каде на ПАП тестот покажал позитивен наод. За гинеколозите со негативен тест за рак на грлото, истиот ХПВ тест ќе се повтори за три години.

Најдобра превентива е вакцината. Димитров и како претседател на здружението за цервикална патологија објаснува дека фармацијата ја пласира и деветто валентната вакцина за вирусот ХПВ што во 90 проценти од случаите се пренесуваат по сексуален пат. КАТЕГОРИИ НА ВЕСТИ

КАНАЛ 5 Мобилна Верзија

Добредојдовте на веб страната на Канал 5 Телевизија, оптимизирана за приказ на мобилните уреди или Вашите таблет персонални компјутери.

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ

Контактирајте не и дознајте ги информациите кои ви се потребни.

СТАНДАРДНА ВЕРЗИЈА